Vols ampliar el teu vocabulari relacionat amb els nadals? Tens curiositat per saber l'origen de moltes de les nostres tradicions relacionades amb estes dates? No et pots perdre aquest capítol de Trau la llengua!

DOLÇOS DE NADAL

Pastissets de moniato

Ingredients (per a 18 pastissets):

Per fer la confitura:

 (si no vols fer tanta faena, també pots comprar la confitura de moniato ja feta)


225 g moniato (bullit i pelat)
150 g sucre
1 bastonet de canyella
1 pell de llima

Per fer els pastissets:

 
250 ml oli
65 ml anís dolç
60 ml moscatell
ratlladura de llima
50 g ametlla mòlta 
500 g farina
Sucre cristall

 

La confitura la podem preparar amb antelació i guardar-la a la nevera fins al moment d'utilitzar-la. Per fer-la, bullim els moniatos amb pell  fins que estiguen cuits. Aleshores els pelem i els pesem.  Posem  en un cassó, a foc molt suau  durant 1/2 hora,  la polpa de moniato, el sucre, el bastonet de canyella i la pell de llima,  i remenem constantment amb una espàtula de fusta perquè no s'enganxe al fons del cassó.


Una vegada feta, la deixem gelar i la guardem tapada a la nevera, deixant també la pell de llima i el bastonet  de canyella.

 


Per fer els pastissets, comencem encenent el forn,  i el posem a 200˚. Barregem l’oli, l’anís, el moscatell i la pell ratllada de llima, i hi afegim l'ametlla mòlta i  la farina,  poc a poc, treballant la massa amb una espàtula de fusta primer, i després amb les mans fins que estiga ben lligada.
Posem un poc de massa entre dos papers de forn i l’estirem amb el corró fins a tenir un gruix de 2 mm. Treiem el paper superior i amb un motlle de 12 cm de diàmetre  tallem un cercle (pots fer servir un got). Retirem la massa sobrant.
Al centre de cada cercle posem una cullerada de confitura moniato. I, plegant el paper inferior, tanquem el cercle i  en premem les vores perquè quede segellat. Retirem el paper.
Procedim de la mateixa manera amb la resta de la massa i, a mesura que  anem fent els pastissets, els  anem posant en una llanda amb paper de forn.

Quan ja els tindrem tots fets, els enfornem durant 15 minuts o fins que comencen a agafar color. Els traiem del forn i els arrebossem amb sucre cristall (opcional).