SANT DONÍS

La celebració del diada dels valencians coincideix amb una altra celebració, en aquest cas religiosa: sant Donís, patró del enamorats valencians (tot i que en els últims anys li ha eixit un dur competidor anglosaxó!). 

Vols saber més sobre aquesta celebració?

Quan es va conquistar València el 9 d'octubre, diuen que les dones van regalar a Jaume I i als seus soldats fruites embolicades en mocadors.

 

La festa es va mantindre i va anar augmentant cada vegada més; en el s. XV a més de regalar fruites, es llançaven des de les finestres petards, tric-tracs, piulets i tronadors...

 

Però després de la Guerra de Successió, en el s. XVIII, Felipe V, va abolir els Furs de València i va prohibir la festa.

 

Als pastissers sel's va ocórrer fer uns dolços de massapà amb formes de fruites i de "piulets" i van continuar celebrant en secret el dia en què es va conquistar València i Jaume I ens va atorgar els Furs.

 

Ara, el dia 9 d'octubre continuem celebrant esta tradició. A més este dia és el dia dels enamorats a València per ser el dia de Sant Dionís i els nóvios regalen a les seues nóvies un mocador de seda amb dolços de massapà dins, amb les formes secretes que van inventar els pastissers.

 

 

 

Si vols conéixer més a fons aquesta tradició tan nostra, clica al següent enllaç:

 

http://ca.wikipedia.org/wiki/Mocadorada

 

 

I ara, t'animes a obsequiar el teu estimat/da a la "valenciana"? Si és així, res millor que fer-li tu mateix els dolços!

 

Per si voleu practicar a casa i perquè sapieu bé els ingredients, ací teniu la recepta de com es fa el massapà o els pastissets de la "mocadorà". És facilíssim!

 

Ingredients:

 

- 250 gr. d'ametla mòlta

 

- 250 gr. de sucre

 

- Una ratlladura de llima

 

- 2 clares d'ou

 

En un bol es mescla la mateixa quantitat d'ametla mòlta i sucre. Es tiren les dos clares d'ou i es remou molt ben tot pastant sense parar. Quan la pasta està ben mesclada se li afig la ratlladura de la llima. Podeu donar-li color amb colorant de rebosteria.

 

La pasta ja està llesta per a modelar qualsevol classe de figuretes que amb la vostra imaginació se vos ocórreguen.

 

Si t'apassiona la vida del nostre monarca, no et pots perdre aquest documental sobre la seua agitada vida!